ZMA PRO 120 KAPSULA BASIC SUPPLEMENTS

15.99

ZMA, ili CINK, MAGNEZIJUM I VITAMIN B6, je dodatak koji se sastoji od dva minerala (cink i magnezijum) i vitamina B6. Sve tri komponente igraju važnu ulogu u metabolizmu i drugim funkcijama u tijelu. Istraživanja su pokazala da sportisti i oni koji redovno vježbaju mogu imati niži nivo cinka i magnezijuma, što je značilo da je ZMA postao prilično popularan dodatak treningu.

Uporedi

Besplatna dostava u Crnoj Gori pri kupovini preko 59.99 €

Cink

Cink je esencijalni element u tragovima koji naše tijelo koristi u raznim enzimima i procesima u cijelom tijelu. Konkretno, igra mnoge uloge u metabolizmu makronutrijenata (ugljeni hidrati, masti i proteini), replikaciji ćelija, sintezi proteina, rastu i zarastanju rana.

Cink se može izgubiti u znoju, što je jedna od teorija zašto je niži kod sportista. Smatra se da nizak nivo cinka (i magnezijuma) ograničava proizvodnju tes. i IGF-1 (inzulinu sličan faktor rasta), što sugeriše da bi nedostatak mogao ograničiti snagu i anabolizam. Cink se takođe ne skladišti dobro u tijelu, što zahtijeva da ga svakodnevno dobijamo iz naše ishrane ili suplementa. Zbog toga uzimanje ZMA, dobrog izvora cinka, može biti od pomoći.

 

Magnezijum

Kao i cink, magnezijum je prisutan u mnogim namirnicama i široko se koristi u cijelom tijelu za biohemijske reakcije. Neki od ključnih procesa koji uključuju magnezijum su proizvodnja energije, sinteza i funkcija mišića i proteina, zdravlje kostiju i razgradnja glikogena za dobijanje energije.

Kao i cink, može se izgubiti prekomjernim znojenjem i stresom, a obično se nalazi na nižim nivoima kod sportista. Naši bubrezi blisko regulišu nivo magnezijuma u ​​tijelu i mogu pomoći da se manje izluči kada je nivo magnezijuma u ​​tijelu nizak.

 

Vitamin B6

Naša tijela koriste vitamin B6 za mnoge od istih metaboličkih procesa kao cink i magnezijum, što ga čini još jednom komponentom većine ZMA suplemenata.

Vitamin B6 je poznat po svojoj ulozi u razgradnji hrane za energiju, zdravlje mozga i razvoj (kod odojčadi) i imuni sistem.

 

Na osnovu saznanja da sportisti obično imaju niže nivoe cinka i magnezijuma, zajedno sa njihovim tipičnim metaboličkim funkcijama u tijelu, teoretizira se da ZMA ima prednosti kao što je potencijal da poveća snagu i izgradnju mišića. Jedna studija je pokazala da ZMA, u kombinaciji sa treningom otpora, pokazuje povećanje test, IGF-1 (oba anabolička horm) i mišićne snage.

 

 

Podijeli sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
zma-pro-120-kapsula-basic-supplements

ZMA PRO 120 KAPSULA BASIC SUPPLEMENTS

15.99