Uncategorized

SAGORIJEVAČI MASTI I MRŠAVLJENJE

mrsavljenje cover bw

Bilo da želite da smršate koji kilogram, ili želite da postignete vrhunsku mišićnu definiciju, preparati koji vam mogu olakšati put ka ostvarivanju vašeg cilja su sagorijevači masti, ili na engleskom fat burn-eri. U osnovi svakog programa za redukciju tjelesne težine, odnosno, mišićnu definiciju – tj. skidanje potkožnog masnog tkiva, se nalazi ishrana. Odmah posle nje dolazi kvalitetan trening, kao potpora. Zatim su tu i dodaci ishrani, između ostalog i sagorijevači masti, koji su tu da vam pomognu da ubrzate metabolizam, efikasnije trošite masti na treningu, ubrzaju detoksifikaciju organizma, podižu vaše treninge na viši nivo, smanjuju apetit, izbacuju višak vode iz organizma, a određeni sagorijevači masti sadrže sastojke koji su inače veoma blagotvorni za zdravlje.

Neki od sagorijevača sa kompleksnijim sastavom sadrže i antikatabolički kompleks, što znači da štite vaše mišiće od razgradnje, jer je veoma teško postići da se postojeća mišićna masa održi u toku striktne dijete i napornih treninga. Kada je u pitanju sagorijevanje masti, povećanje energije i poboljšan otpor mišićnom zamoru, po tome je poznata amino kiselina, sagorijevač masti L-Carnitine. Ovo je potpuno zdrav i bezbijedan sagorijevač masti za uzimanje, nema nikakvih kontra-efekata.
Sagorijevač masti – L-Carnitine igra ključnu metaboličku ulogu u stimulisanju gubitka tjelesne težine jer pomaže da se mast transportuje do mitohondrija gde se sagorijeva u energiju.


Izdržljivost i snaga – klinička istraživanja su pokazala da sagorijevač masti L-Carnitine podržava izvođenje sportskih aktivnosti i izdržljivost sportista, tako što podiže energetski nivo organizma. Kroz veći oslonac na masti radi energije, uz ovaj sagorijevač masti, tijelo smanjuje zalihe glikogena u mišićima. Sve to kombinovano sa redukcijom skupljanja mliječne kiseline u mišićima, može da produži kapacitet vježbanja prije zamora.

Zdravlje srca – Postoje raznovrsne objavljene studije koje pokazuju da je sagorijevač masti L-Carnitine koristan u povećavanju produktivnosti srca, poboljšavajući njegovu funkciju, stimulišući njegovo snabdijevanje energijom i poboljšava rad kardio-vaskularnog sistema.
Kompleksniji sagorijevači masti sadrže više sastojaka, i to su prirodni preparati namijenjeni kao podrška da efikasnije troši mast kao izvor energije, da ubrzaju metabolizam. Sagorijevači masti mogu da podstaknu termogenezu i sagorijevanje masnog tkiva, da daju više volje i energije za trening, da smanje apetit, da podstaknu tijelo na povećanu prirodnu produkciju hormona koji su posebno odgovorni za količinu masnog tkiva i brzinu metabolizma. Sagorijevači masti mogu i da smanje nivo lošeg holesterola u krvi, da izbace višak vode iz organizma, da održe konstantim nivo šećera u krvi, i još mnogo toga…

                                                        
NAJČEŠĆI SASTOJCI SAGORIJEVAČA MASTI


1.L karnitin sagorijevač masti – utiče na metabolizam povećavajući razgradnju masnih kiselina, takođe poboljšava metabolizam aminokiselina i piruvata te ubrzava oporavak mišića i smanjuje njihovu upalu
2.Acetil L karnitin sagorijevač masti – ovaj oblik dovodi većeg oslobađanja neurotranmitera acetilholina te ima blagi stimulatorni efekat. Ima i antikatabolički efekat smanjujući pad primarni muški hor.
3.Kofein sagorijevač masti – najbolje proučeni i najzastupljeniji sagorijevač masti. Ubrzava termogenezu, povećava izdržljivost, poboljšava mentalne sposobnosti, guarana je najmoćniji oblik kofeina.
4.Tirozin AK sagorijevač masti, u organizmu prekursor tiroidnih hormona i neurotransmitera adrenalina, noradrenalina i dopamina te dovodi do poznatih efekata ovih supstanci.
5.Taurin sagorijevač masti prirodno se nalazi u organizmu, rastvara lipide, sa kofeinom povećava efekat, štiti jetru
6.Tiramin iz tirozina, sagorijevač masti puno ga ima u čokoladi, ribi, alkoholu, siru, soji, mesu. Podstiče lučenje adrenalina te dovodi po povećanja krvnog pritiska. Iz ekstrakta gorke narandže.
7.Oktopamin sagorijevač masti najnovije generacije. Iz ekstrakta gorke narandže. Selektivni beta 3 agonista, što znači da stimuliše masno tkivo i dovodi do sagorijevanja masti (slično sinefrinu)
8.Fenilalanin – esencijalna aminokislina, prekursor tirozina…(vidi tirozin) sagorijevač masti
9.HCA – hidrohlorna kiselina- sagorijevač masti manjuje osećaj gladi, blokira pretvaranje ugljenih hidrata u masti
10.Hitosan – sagorijevač masti smanjuje absorpciju masti efikasnije od biljnih preparata, smanjuje ukupni holesterol, povećava HDL holesterol, smanjuje krvni pritisak, odobren kao lijek za mršavljenje
11.Sinefrin – sagorijevač masti ekstrakt gorke narandže, podstiče termogenezu i oksidaciju masti, povećava bazalni metabolizam, efekat slian efedrinu ali bez lošeg uticaja na srce i krvni pritisak.
12.Maslačak, medveđe grožđe – sagorijevači masti diuretici (pojačano izbacivanje vode)
13.Guggulsteron – sagorijevač masti stimuliše aktivaciju tiroidnog hormona (aktivatori metabolizma), smanjuje LDL holesterol i trigliceride, povećava HDL holesterol
14.Hrom pikolinat – sagorijevač masti reguliše metabolizam povećavajući aktivnost i iskoristljivost inslunina – smanjuje masno tkivo a povećava mišićnu masu
15.Bela vrba – sagorevač masti sadrži salicin koji ima termogeni efekat sličan sinefrinu i kofeinu. Samnjuje upalu mišića i ubrzava oporavak
16.Đumbir – sagorijevač masti smanjuje kiselnu u želucu (npr. izazvanu uzimanjem prepaata sa HCA)
17.Kantarion – sagorijevač masti blagotvorno dejstvo, smiruje sve vrste upala
18.Zeleni čaj – sagorijevač masti povećava termogenezu i time ubrzava bazalni metabolizam za 10%, usporava oslobađanje ugljenih hidrata te smanjuje njihov glikemijski indeks.
19.Cayanne ekstrakt – sagorijevač masti stimuliše lučenje adrenalina, povećava bazalni metabolizam, smanjuje osećaj gladi.
20.Forskolin – sagorijevač masti povećava nivo AMP, povećava termogenezu, stimuliše štitastu žlezdu, pojača aktivnost ins.a, povećava iskorištavanje masti a smanjuje njihovo deponovanje.
21.Ekstrakt zrna belog pasulja – sagorijevač masti manjuje nivo šećera u krvi, diuretik.

U ovu grupu takođe spadaju blaži sagorijevači masti koji ne utiču direktno na rad srca, ne povećavaju termogenezu i rad štitne žlezde, a pored l- karnitina to su npr. sagorevač masti CLA (konjugovana linolna kiselina) koja pospešuje metabolizam masti i zdravlje kardiovaskularnog sistema, hrom pikolinat koji održava stabilnost nivoa šećera u krvi, ekstrakt zrna belog pasulja sagorijevač masti koji služi kao blokator ugljenih hidrata i još mnogo toga..
Najčešća pitanja u vezi sagorijevača masti
Kako djeluju sagorijevači masti?
Sagoreijvači masti ili na engleskom fat burner-i su prirodni preparati namenjeni kao podrška tijelu u efikasnijem trošenju masti i korišćenja iste kao izvor energije, da ubrzaju metabolizam, da podstaknu termogenezu i sagorijevanje masnog tkiva, da daju više volje i energije za trening, da smanje apetit, da podstaknu tijelo na povećanu prirodnu produkciju hormona koji su posebno odgovorni za količinu masnog tkiva i brzinu metabolizma. Sagorijevači masti mogu i da smanje nivo lošeg holesterola u krvi, da izbace višak vode iz organizma, da održe konstantim nivo šećera u krvi, i još mnogo toga… Još jedan od razloga zašto se ljudi opredeljuju za upotrebu sagorijevača je i pad energije koji se dešava usled redukcije količine ugljenih hidrata u ishrani u visokoproteinskim dijetama, te su sagorijevači masti odličan pomagač i u tim slučajevima. Naravno nisu svi sagorijevači masti isti i ne deluju na sve funkcije odjednom i iz tog razloga nije svaki sagorijevač masti pogodan za svaku osobu. Za to je potrebno uzeti u obzir pol, godine života, nivo utreniranosti, zdravstveno stanje i eventualne zdravstvene smetnje.
Da li moram da pazim na ishranu i da treniram dok koristim sagorijevače masti?
Apsolutno. Ishrana i fizička aktivnost su osnova svakog programa za mršavljenje, odnosno redukciju tjelesnih masti i bez njih je realno teško očekivati ozbiljne rezultate. Sagorijevači masti nisu prečica za mršavljenje, nego dodatak koji će vam pomoći da iz dijete i treninga izvučete maksimalni rezultat
!

Za Supplement House napisao-Peđa Petrović Ogistra Sportski suplementi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *