Uncategorized

KOJE SU KALORIJE POTREBNE ZA MASU?

Zašto visoko kalorične dijete nisu odgovarajuće za optimalan rast mase?

Stara dobra Bodybuilder-ska izreka kaže da za povećanje mase, snage i mišića treba unositi dosta kalorija. U bliskoj prošlosti to je još uvek bio osnovni princip Bodybuilder-a. Ta ideja je bila toliko popularna da su i mnoge atlete smatrale prirodnim kako je jedino rješenje,uz vježbe visokog intenziteta od kojih očekuju porast mišićne mase,pridržavanje visokokalorične dijete. Ova koncepcija u proteklih godinu-dvije se u potpunosti srušila u SAD-u. Kod nas,međutim mnogi još nisu sa tim načisto. To nije slučajno jer takve informacije još nisu bile na raspolaganju.

Mnogi su povjerovali da uzimanje dodataka ishrani koji su bogati kalorijama,imaju svoje naučne osnove,ali to na žalost nije tačno. Cio taj plan potiče od promjena na tržištu dodataka ishrani od prije 8-10 godina. Otprilike početkom 90-ih kada je počeo nagli pad popularisanja uzimanja tableta sa aminokiselinama,postalo je popularnije uzimanje dodataka ishrani sa velikom koncentracijom ugljenih hidrata,što je naravno bila glupost. 

Prvi ovakav proizvod pojavljuje se krajem 80-ih i početkom 90-ih kada se na tržištu pojavila kompanija sa proizvodom koji je na sebi nosio oznaku 900. To je upućivalo na 900 kalorija pri obroku. Prije pojave ovog proizvoda na tržištu nije postojao proizvod koji je sadržao više od 400-500 kalorija. Međutim,čim se u SAD-u taj proizvod pojavio odmah je zauzeo vodeće mjesto na tržištu. Ideja,vezana uz taj proizvod da treba uzeti gotovo 1000 kalorija u jednom obroku od 200gr koji je faktički nesvarljiv,proširila se među Bodybuilder-ima poput požara. Rješenje se činilo jednostavno…

Ako bi se neko stvarno pridržavao količina označenih na kutiji,takav jedan proizvod bi se potrošio za svega 3-4 dana,ali u to vrijeme ta činjenica nikoga nije zanimala. Kada su konkurenti vidjeli koliko je taj proizvod uspješan uz korišćenje jedne potpuno lažne koncepcije,tada su se počeli pojavljivati proizvodi jedan za drugim na tržištu sa navodno sve većim i većim sadržajem kalorija po jediničnoj vrijednosti. Nakon onih sa 1000 pojavili su se proizvodi sa još više kalorija.

Bilo bi teško čak i da se zamisli da bi čovek bio sposoban u jednom obroku da unese 4000kcl… Pri tome i ne govorimo da je natpis na bočnoj stranici označavao jedan takav obrok koji je načinjen od 800-1000gr,dakle 1kg praha otopljen u mlijeku ili u nekom kalorično bogatom napitku što bar na papiru znači dodatne kalorije. Pojednostavljeno rečeno,kompanije za proizvodnju dodataka ishrani su,ako posmatramo natpise na kutijama,vodile pravi rat brojkama,a pobjednik je bio onaj koji je nekom smicalicom uspio napisati veću brojku iza naziva proizvoda. Možemo mirno izjaviti da nauka ovdje nije imala nikakve veze sa Bodybuidling-om. To je,sa izuzetkom prošle godine,bilo karakteristično za 90-e. Nauka koja je dokazala uticaj esencijalnih aminokiselina na oporavak,porast mišićne mase je pala u drugi plan.

Istraživanja sprovedena proteklih godina,odnosno reakcije Bodybuilder-a koji su sprovodili visokokaloričnu dijetu,dokazala su da nema potrebe za ovakvom vrstom dodataka ishrani. Kod nas je situacija bila toliko drugačija što većina Bodybuilder-a koji su kupovali te proizvode nije trošila na kutiji napisane nerealno velike količine,već je,kako bi jedno pakovanje trajalo što duže,ove proizvode trošila u količini u kojoj je smatrala da je to normalno. Tada se postavlja pitanje,kakav je smisao nerealnih brojki (osim ako nisu u pitanju poslovni interesi) naznačenih na etiketi? Jer naravno,tada ni proizvod više nije onaj koji je proizvođač naznačio i ne služi izvornom cilju.


Šta se dešava kada Bodybuilder stvarno uzima te nerealne količine ili makar polovinu tih količina? Vrlo brzo,već nakon nekoliko nedelja ili mjeseci,ugoji se za pet,šest,sedam ili osam kilograma. U ovom slučaju je naglasak baš na gojenje. Bodybuilder-i u prvom trenutku sa oduševljenjem primijete da se njihova masa povećava,ali već nakon nekoliko mjeseci vide nešto sasvim drugo. Njihove grudi i ruke sve slabije rastu dok je na bedrima i zadnjici nepovoljna promjena sve uočljivija. Dakle,porast tjelesne mase u početnom periodu je smatran razvojem,a sada je jednostavno postao gojenje. Ako je taj Bodybuilder ujedno i potrošač AAS,tada je njegova potrošnja kalorija nešto brža,dakle bolji nego kod onoga ko trenira prirodnom metodom. Međutim i takvi sportisti nakon nekog vremena se suočavaju sa činjenicom porasta telesnih masnih naslaga nakon uzimanja ovih proizvoda.

Pritom još i ne spominjemo kakve stresne situacije za želudac i druge organe probavnog sistema uzrokuju ovako velike količine kalorija,koje ponekad dostižu iznos i do 6-8000. Bodybuilder-i koji su stvarno unosili tako velike količine tih sredstava morali su da upotrebljavaju pravi arsenal različitih hormona i ASS kako bi njihov organizam stvarno mogao iskoristiti ovu užasnu količinu kalorija. Možemo slobodno izjaviti da 99% Bodybuilder-a ne spada u tu kategoriju. Imaju normalan metabolizam,ne uzimaju ASS i mišićnu masu žele povećati bez viška masnog tkiva. Savršeno rješenje za veliku većinu jeste uzimanje dodataka ishrani u količini koja po jednom obroku daje normalnu,prosječnu količinu kalorija. Ono što je stvarno bitno jeste podatak o količini,odnosno kvalitetu proteina koji se mogu pronaći u dodacima ishrane izrađenim na naučnim studijama. Samo su oni niskokalorični proizvodi sa djelotvornim dodacima za povećanje isključivo mišićne mase koji se smatraju naučno temeljnim.


Upotrebom ovih dodataka ishrani stvarno se može zamisliti brzo i čisto povećanje mišićne mase u kom je stvarno uvećanje mišića zastupljeno sa 90%,dok je svega 10% voda i masno tkivo. Korišćenjem pojedinih proizvoda osiguran je porast od 1-2kg,ali ako primijenimo jednu terapiju tada se za 6-8 nedelja može postići porast od 5-10kg. Bolji rezultati ne mogu da se postignu ni upotrebom ASS. Ovim naravno ne tvrdimo da su dodaci ishrani djelotvorniji od ilegalnih supstanci,nego da se razumnom upotrebom dodataka može postići učinak sličan onom kod ASS. Upotrebom anaboličkih supstanci postižu se dobri rezultati za kraće vrijeme,ali je i pad nakon prestanaka korišćenja i izraženiji.


Ako rezultate uzimanja kako ASS tako i dodataka ishrani pogledamo na duže staze,na primjer u razdoblju od 1-2 godine,oni se mogu sasvim približiti. Naravno,onima koji izaberu trnovitiji put Natural Bodybuilding-a mora biti jasno: koliko god bili kvalitetni dodaci ishrani,pravi posao je obavilo njihovo tijelo,odnosno njihovi hormoni a ne neka druga vanjska pomoć čijim prekidom razvoj odmah prelazi u razgradnju. Ukratko,sažimajući pouke,Bodybuilder-i budućnosti imaju zadatak uzimanja razumne količine kalorija,prehrana treba da sadrži lako i dobro svarljiva jela,pa upotrebom najnovijih sredstava za povećanje mase i dodataka prehrani treba da osiguraju svom organizmu razumnu količinu dodatnih kalorija radi optimalne izgradnje čiste mišićne mase.

Za SUPPLEMENT HOUSE napisao PEĐA PETROVIĆ-OGISTRA SPORTSKI SUPLEMENTI

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *