Uncategorized

Kako najbrže smršati?

Kod osoba koje žele da dođu do smanjenja masnih naslaga,popularne su tzv. brze dijete. Sa velikim restrikcijama i smanjenjem kalorija gotovo trenutno, naravno da dolazi do brzog gubitka kilograma – što je prvo rezultat izbacivanja suvišne tečnosti. Samim tim što brže izgubite kilograme, brže ćete ih i vratiti čime se postiže čuveni “jo-jo” efekat koji je potpuno nepoželjan.

Zato i nije preporuka ići na brze i rigorozne dijete i ne postoji dugoročno dobro brzo mršavljenje, jer se te masne naslage nisu stvorile preko noći pa ne možete ni očekivati da tako brzo i nestanu. Ono što je bitno jeste činjenica da u fazi mršavljenja (ali zdravog mršavljenja bez rigoroznih dijeta i kasnije variranja u težini) morate sklopiti sve kockice kako bi došli do željenih rezultata i manjeg broja kilograma koji se kasnije neće tako lako i vraćati.

Uostalom ni zbog zdravlja nije preporuka u kratkom periodu skinuti previše kilograma. Još gore nakon toga ih i vratiti. Jer se to odražava na vaše zdravlje – najprije lučenje hormona. Za dostizanje ovog cilja je najbitnija sređena ishrana. Pod ovim se podrazumijeva da se sprovede režim ishrane i da se tokom dana obezbijedi 5-6 obroka. Više manjih, a češćih obroka. Sto će vašem organizmu svakako prijati zbog lakšeg varenja, a samim tim i boljeg iskorišćenja bez nagomilavanja viška hrane u masne naslage. Ovdje se podrazumijeva da imate 3 obroka, a ostalo da budu užine u vidu nekog voća, a u popodnevnim satima se ta užina može sastojati od šake orašastog voća poput oraha, badema, indijskog oraha, kikirikija i sl. Što se obroka tiče, jasno je da se u  fazi mršavjenja preporučuje visokoproteinska ishrana sa smanjenjem unosa ugljenih hidrata, a povećanjem unosa proteina.

Naročito u popodnevnim i večernjim satima treba kontrolisati unos ugljenih hidrata, tj. izbaciti ih. Tokom dana, kada vam treba energija, opredijelite se za kvalitetnije složene ugljene hidrate poput smeđeg pirinča, krompira, ovsenih pahuljica, mahunarki, integralnog peciva i sl. Složeni ugljeni hidrati se sporije I duže razlažu, pa duže i stvaraju osjećaj sitosti, a, samim tim, daju i energiju tijelu za sve napore. Oni i nisu toliki  “neprijatelji” vaše dobre linije i dijete. Prosti ugljeni hidrati su ti koji su problem i to su npr. svi šećeri (zbog  čega često i čujete da su nepoželjni slatkiši, gazirana pića i slično u režimu ishrane za mršavljenje). Oni su jedino preporučljivi isključivo odmah nakon treninga, kada je potrebno brzo obezbijediti dopunu glikogena, a pomazu nam da lakše apsorbujemo hranjive materije, a opet bez bojazni da će tada otići u mast. Tada se najprije ljudi opredjeljuju za dekstrozu, koja je najprostiji šećer – tačnije u pitanju je glukoza i ona će najbrže stići u krvotok. Nakon sređene ishrane podjednako bitna stavka je trening. Tegovi nisu protivnici mršavljenju kao što mnogi misle. Baš naprotiv. Uz trening sa tegovima možete postići dobre rezultate, a i izgraditi mišićnu masu, a opet mišići su najbolji sagorijevači potkožnih masti, što znači – više mišića (brže do) manje sala.

Samo se bazirajte na radu sa većim brojem ponavljanja, nije nužno forsirati velike težine, bitno je da radite intezivnije, sa manjim pauzama između serija. A ono što je najbitnije kod treninga u cilju mršavljenja je kardio trening, koji je u ovoj priči neizostavan. Njega možete sprovoditi nazavisno od treninga sa težinama. Mnogi se opredjeljuju za jutarnji kardio, na prazan stomak, što svakako ima pozitivnih rezultata na sagorijevanje masti, jer tijelu tada ne ostaje drugi izvor “goriva” sem potkožnih masti, ali se mora voditi računa da se nakon toga obavezno obezbijedi dovoljan unos hranljivih materija, tj. proteina i amino kiselina (što kroz hranu, što kroz suplemente) kako bi se vaši mišići zaštitili od katabolizma, tj razgradnje. Jer, opet, cilj nam je izgubiti masti, ali i sačuvati mišiće.

Pored te varijante imate varijantu da kardio sprovedete i u sklopu treninga sa opterećenjem. U ovom slučaju je možda bolja opcija to uraditi nakon treninga sa opterećenjem, jer je tijelo već aktivno i zagrijano i brzo ćete dostići maksimum. Sada tek dolazi na red i suplementacija koju možete uvrstiti u cilju ubrzavanja i olakšavanja dolaska do željenog cilja – mršavljenja. Ovdje se možete opredijeliti za neku varijantu slabijeg, ali ni malo zanemarljivog, sagorijevača, poput L-karnitina, pogotovo ako već imate dobar trening.

Preuzeto sa sajta https://www.ogistra-nutrition-shop.com/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *