Uncategorized

NAJVEĆE ZABLUDE O HRANI

Šta bi trebali da zapamtite:

→ Protein soje je skoro beskoristan kada je izazivanje proteinske sinteze u pitanju

→ Detoksikacija jetre unosom kafe je glupost

→ Prestanite da brinete o vezi nivoa Horm. Rasta i mlijeka

→ Nije moguće spriječiti nastanak kancera tako što ćete izbaciti šećere iz ishrane

→ Nije nužno unijeti sve potrebne mikronutrijente u jednom danu
     Postarajte se da vam unos bude optimalan na nedeljnom nivou

→ Oni koji piju nemasno mlijeko neće biti ništa mršaviji od onih koji piju “Masno”

→ Prestanite da budete paničar kada je u pitanju unos fruktoze

→ Jedenje ćuretine ne znači da će vam se odmah potom prispavati

1. PROTEIN SOJE JE KVALITETAN

Prije oko 15 godina pojavile su se studije koje jasno ukazuju na to da unos proteina iz soje utiče na spuštanje nivoa muškog primarnog horm. T. u tijelu. I pored toga, mnogi vježbači i danas smatraju da je soja kvalitetan izvor proteina i redovno je unose u svojoj ishrani za koju smatraju da su je isplanirali za mišićni rast.

Dodatno, nedavna studija izvedena na jednom američkom univerzitetu je zaključila da kada je u pitanju indukovanje proteinske sinteze, soja ne daje veće efekte u poređenju sa vodom! Ispitanici su u jednoj grupi dobijali 0g proteina, u drugoj 20g proteina iz soje, u trećoj 40g proteina iz soje, nakon treninga i u fazi oporavka od treninga. Sa druge strane bile su grupe koje su dobijale 20 i 40g Whey Proteina u istim periodima kao i prethodno spomenute grupe.

U grupi koja je dobijala 40g proteina soje zabilježena je umjerena sinteza proteina, dok je u grupi koja je dobijala 20g proteina soje nivo proteinske sinteze bio jednak nivou u grupi koja nije uopšte dobijala proteine. Sa druge strane, u obe grupe koje su dobijale Whey Protein, uvećanje sinteze proteina je bilo veoma značajno. Istraživači su zaključili da je Whey po ovom pitanju znatno bolja opcija usled veoma veće koncentracije Leucina, Aminokiseline za koju je poznato da veoma mnogo stimuliše anaboličke mehanizme.

Ako vas one ranije studije o uticaju soje na spuštanje nivoa muškog primarnog horm. T. nisu ubijedile da je ne unosite, onda bi trebalo da obratite pažnju na ovu poslednju studiju, prema kojoj je jasno da je Whey Protein svakako bolja opcija!

2. DETOKSIKACIJA JETRE KAFOM

Ne tako davno, neki od stručnjaka među nama su pomislili da je periodično čišćenje organizma poželjno, usljed činjenice da su voda, namirnice i vazduh oko nas zagađeni toksičnim hemikalijama. Neki od stručnjaka su nam savjetovali, i to i dalje čine, da umjesto pravih namirnica, periodično unosimo nekakve blendove, sasi vode i tome slično, kao da su pravi eliksiri mladosti. Sa druge strane, oni ekstremniji su predlagali medicinske intervencije u kojima se sadržaj crijeva prazni.  

Pa, da budemo objektivni svi oni su donekle bili u pravu.  Okruženje zaista jeste zagađeno danas, ali naše tijelo ima veoma efikasan sistem odbrane za to, koji je prisutan i u jetri i u bubrezima. Dodatno, ne postoje opipljivi dokazi još uvek, da nam razni biljni blendovi pojačavaju efikasnost ovih sistema.

Ipak, ovim sistemima svakako jeste potrebna podrška kroz našu pravilnu ishranu. Paradoksalno, niži unos kalorija i striktna dijeta prazne našu jetru od prisustva aminokiselina poput Cisteina, Glutamina, Glicina i drugih, a koje su važne u procesima detoksikacije. 

Imajući u vidu dijuretičke efekte kafe, mnogi “Stručnjaci” predlažu da na dnevnom nivou uvećamo unos kafe, kako bismo podstakli čišćenje i pražnjenje tijela. Takva praksa neće doprineti efikasnosti ovih odbrambenih sistema, iako možete zaista primijetiti učestale odlaske u toalet.

3. HORM. RASTA U MLIJEKU JE ŠTETAN

Prestanite da gajite fobiju od Horm. Rasta i misli da će vam od njega izrasti dvije glave. Istina, mliječna industrija koristi Horm. Rasta kako bi uvećala produkciju mlijeka, i jeste, djelovi tog Horm. završe posle u mlijeku koje pijemo. Pa?!

Horm. Rasta je u stvari jedan ogroman proteinski molekul koji se po unosu razbija na sastavne aminokiseline, skoro kao i svaki drugi protein. Osim toga, u mlijeku je u pitanju GOVEĐI Horm. Rasta, pa, osim ako vi i vaši roditelji niste bili goveda u prethodnom životu, nema mjesta brizi.

4. UNOS ŠEĆERA UTIČE NA STVARANJE KANCERA

Tokom 2007. jedan tupoglavac je objavio naslov o kancerima, u kojem, između ostalog, kaže kako se “Kanceri hrane određenom vrstom hrane, kao što su šećeri!”.

Ovo je naravno uticalo na mnoge da potpuno prestanu sa unosom šećera. Ovoj histeriji su u mnogome doprinijeli i razni ljekari svojim savjetima pacijentima. 

Problem je usložnjen i činjenicom da veoma veliki broj današnjih namirnica sadrži šećere u određenoj formi i određenoj koncentraciji, a ukoliko poznajte neke osobe koje su nalažost oboljele od kancera, onda vrlo vjerovatno znate da je veliki problem kod njih nedovoljan unos kalorija, jer usljed hemoterapije gube apetit u velikoj mjeri.

Postoji više problema u vezi sa neredovnom ishranom, ali jedan je posebno važno istaći. Studije su još u osamdesetim godinama isticale da ukoliko naša težina padne ispod 66% od naše idealne (Ili ako se ćelije umanje za 54% od optimalne veličine), mi umiremo, bez obzira šta se ostalo dešava u našem tijelu! Stoga, oboljeli od kancera bi trebalo da jedu skoro sve što im je na raspolaganju kako bi održavali unos kalorija na optimalnom nivou.

Osim toga, kancer se ne hrani šećerima, kao što je napisano! Naravno da će se truditi da iskoristi šećer ukoliko mu je dostupan, ali još od studije Adolfa Krebsa, poznato nam je da je zajednički metabolički prenosnik svih energijskih zahteva 6-karbon šećer, što se odnosi na sve ugljene hidrate, ne samo na šećere!

Da li možete izgladnjivati kancer ako izbacite hidrate iz ishrane? Možda, ali pre nego što kancer počne osjećati posledice, sve ostalo u tijelu će prethodno osjećati velike posledice tog vašeg poteza. 

5. NUTRITIVNE IZJAVE NA NAMIRNICAMA SU UVEK TAČNE

Danas vlada histerija o genetski modifikovanoj hrani. Mnogi potrošači provedu najviše vremena čitajući nutritivne izjave na naljepnicama proizvoda koje bi kupili, što je svakako dobro. Ali, sve to treba uzeti sa dozom rezerve. Ono što piše na nalepnici ne mora nužno značiti da je i tako bilo.

Ako na nalepnici piše da, na primer, pileće grudi potiču od organskih koki koje su gajene na farmi, ne vjerujte 100% u to. Istina je uvek negde na sredini.

6. UNOS NUTRIJENATA MORA BITI OPTIMALAN U SVAKOM MOMENTU

Istina je da postoje namirnice koje su dijetetske u smislu da sadrže zdrave nutrijente, potrebne našem tijelu, a takođe su siromašne kalorijama. Ovim namirnicama možete prevariti vaš apetit i stvoriti osjećaj sitosti, uz manji unos kalorija. Takve namirnice su vlaknasto povrće na primjer i odlične su u fazi mršavljenja, odnosno postizanja mišićne definicije.

Važno je da ishrana bude raznovrsna, kako biste unosili sve one mikro i makronutrijente koji su potrebni tijelu, ali vrlo je teško iz više razloga, postizati optimizaciju unosa na dnevnom nivou. To bi značilo da morate unositi veoma mnogo različitih namirnica i u većim količinama, što nužno podiže i ukupan broj unijetih kalorija, što opet nije dobro.

Umjesto da se opterećujete da na dnevnom nivou unesete optimalne doze proteina, masti, hidrata, vitamina, posmatrajte to na nedeljnom nivou, biće mnogo jednostavnije i manje stresno za vas. 

7. FRUKTOZA JE ZLO

Naše tijelo preferira glukozu kao izvor energije, ali ipak može bez problema prihvatati i fruktozu takođe. Kada se unese kroz ishranu, fruktoza se šalje u jetru, osim ukoliko vam je energija veoma iscrpljena, a potom se prebacuje u mitohondrije u jetri gde se skladišti ili kao glikogen za kratkoročnu upotrebu ili kao tjelesna masnoća.

Iako ovaj proces može da se obnavlja, nije dobro za zdravlje jetre i njene funkcije da se održava u dužem vremenskom periodu. Pojedini stručnjaci izjednačavaju fruktozu i alkohol, kada je u pitanju štetnost prema jetri.

Istina je dakle da fruktoza može da se skladišti kao masnoća i da može nauditi jetri, ali ne u toj meri, u kojoj mnogi smatraju i usljed čega je zaradila tako negativnu reputaciju. U nastavku sledi studija koja jednostavno ne opravdava ove intenzivne strahove. 

U studiji koja je izvedena u jednoj bolnici u Kanadi, ispitanici su podeljeni u dvije grupe koje su unosile isti broj kalorija, jedna je kalorije dobijala iz fruktoze, druga iz drugih izvora hidrata. Na kraju studije, dobijanje na težini bilo je skoro identično u obje grupe.

Pogledajte samo oko sebe: Gojaznost je problem koji postaje sve veći, i pored ove masovne histerije o fruktozi. 

Hajde da još više uđemo u nauku: Najzasićeniji izvor fruktoze jeste kukuruzni sirup, sastoji od 55% fruktoze, dok ostalih 45% otpada na glukozu! Sukroza, ili šećer u vašoj kuhinji predstavlja mješavinu 50% glukoze i 50% fruktoze!

Dakle, ako dnevno unesete 100g kukuruznog sirupa, što je jednako trima konzervama “Coca Cole”, vi ćete uneti samo 5g više fruktoze nego glukoze! Tako da, prestanite da se glupirate!

8. ĆURETINA USPAVLJUJE

Istina, ćuretina sadrži triptofan, aminokiselinu koja je prekurzor opuštanja i Horm. koji utiče na poboljšavanje raspoloženja, a to je serotonin. Ćuretina sadrži ovu AK, ali kao što je to slučaj i sa svim ostalim kompletnim proteinskim izvorima. Osim toga, triptofan je velika AK, pa kada pokušava da dođe do našeg mozga, mnogi drugi manji molekuli aminokiselina uspevaju da se probiju pre triptofana i da samim tim umanje njegove šanse za prolaz u mozak. 

S toga postaje jasno da su mogućnosti da vas triptofan iz ćuretine uspava ili oraspoloži vidno veoma male, a priče o tome su pretjerane. Ono što vas zaista uspavljuje jeste vjerovatno obilati obrok koji ste pojeli i koji je uzrokovao da se krv slije u stomak radi varenja sve te hrane koju ste unijeli, a da ne pominjemo i koju čašicu alkohola koja vjerovatno ide uz te obilate obroke, pogotovo ukoliko su praznične prilike, kada se ćuretina obično jede u većini domova. 

9. OD REDOVONOG UNOSA SOLI NARUŠAVA SE ZDRAVLJE

Trebalo bi da budete svesni da je našem tijelu potreban jod. Naše tijelo koristi jod u procesu sinteze tiroidnih Horm. T3 i T4. ukoliko je prisustvo joda neznatno, možete uzrokovati poremećaje u radu ove veoma važne žlijezde. Dodatno, nedostatak joda može otežati vašu tendenciju gubljenja tjelesne masnoće, može dovoditi do bržeg zamora, depresije, pa čak i do uvećanja mogućnost mutiranja ćelija, tj. kancera. 

Drugi problemi koji su manje ozbiljni jesu suvoća kože i konstipacija.  Ako živite blizu mora, onda je vjerovatno da je vaš nivo joda u tijelu optimalan. A, što ste udaljeniji od mora ili okeana, to po pravilu imate manjak joda u organizmu. 

Srećom, davne 1924. godine pametni ljudi su počeli ubacivati jod u so i to nam je omogućilo da regulišemo unos joda na globalnom nivou. Ali, onda su se pojavili prepametni doktori koji savjetuju da so treba da se izbaci iz ishrane jer utiče na uvećanje krvnog pritiska i nepravilan rad srca. Ljudi su poslušali, a kao rezultat se javlja opet globalni manjak joda u ljudskom orgainzmu. Kao da smo se opet vratili na početak 20. veka. 

Danas, prema procjenama, oko 74% odrasle populacije ima manjak joda u tijelu. Ono što je potrebno jeste da opet počnete koristiti so u vašoj ishrani, a nemojte misliti da ako ste pojeli presoljen pomfrit da ste zadovoljili potrebe. Restorani često ne koriste jodiziranu so. 

Postarajte se da vaša kuhinja uvek ima pakovanje morske soli i ne izbjegavajte da je u razumnoj mjeri upotrebite u obroku.

Izvor: tnation.com